Protos tar plats i det hållbara matskiftet

SPONSRAT INNEHÅLL Sveriges största leverantörer av regionalt kött, Smak av Gotland och Krav-märkt kött byter namn till Protos – och lanserar ett nytt växtbaserat varumärke under namnet Smak av Svea.
– Vi tar nu nästa steg i det stora systemskiftet, säger vd och ägare Thomas Östlund.

Svenskt Butikskött och Gotlands Slagteri har under de senaste 15 åren tagit täten inom den hållbara köttproduktionen i Sverige. Genom det egna varumärket Smak av Gotland har en stark position etablerats bland de miljömedvetna och köpstarka hushållen i Mälardalsregionen. I övrigt har bolagen framförallt levererat KRAV-märkt kött till dagligvaruaktörernas egna varumärken. Vd och ägare Thomas Östlund tar klimatfrågan på allvar. Han vill bredda och nyansera köttdebatten.

– Det blir väldigt polariserat, svart eller vitt. Vi jobbar hårt med djurvälfärd och ser hela tiden över hur vi kan sänka vårt klimatavtryck i produktionen. Vi står samtidigt inför en stor utmaning med livsmedelsförsörjningen i framtiden.

DAGS FÖR NYTÄNDNING

Med den insikten i bagaget är det nu dags för ett nytt kapitel i köttproducentens historia. Thomas Östlund ser det som att man tar steget mot ett bredare livsmedelsföretag. Därför samlas Svenskt Butikskött och Gotlands Slagteri nu under det nya bolagsnamnet Protos, med animaliska och växtbaserade proteiner sida vid sida.

– Hela industrin behöver ställa om, och vi tänker vara en del av lösningen, säger Thomas Östlund.

Tillsammans med Nordisk Råvara tar Protos nu fram växtbaserade produkter bland annat från ekologiska linser, quinoa och gråärt, under varumärket Smak av Svea.

– Det är ett spännande segment som är under kraftig utveckling. Hela 90 procent av de växtbaserade produkterna är fortsatt importberoende, så vi tror starkt på att lyfta de svenska råvarorna. Det kan gynna den svenska livsmedelsförsörjningen och gör det möjligt att skapa mer cirkulära system, utan insatsvaror från utlandet.

LÅGT PRIORITERAD INDUSTRI

Detta fokus på lokalproducerade, ursprungsmärkta och hållbara livsmedel ligger rätt i tiden på många sätt. Men trots att livsmedelsindustrin är Sveriges tredje största, ser Thomas Östlund inte att sektorn prioriteras från politiskt håll.

– Hur politikerna agerar har aldrig tidigare varit så här viktigt, eftersom livsmedelsproduktionen även kommer att vara avgörande för den framtida livsmedelsförsörjningen. Därför behöver vi breda överenskommelser – ska vi ställa om till biodrivmedel i jordbruket behövs det till exempel långsiktiga investeringar.

Han ser positivt på den nya vågen av livsmedelsproducenter och menar att det finns en växande samverkanseffekt i branschen. Samtidigt påminner Thomas Östlund om att det framförallt är de befintliga bolagen som måste få hjälp med att ställa om sina verksamheter.

– Vi ska genomföra en stor transformation tillsammans, och då måste man vända på alla stenar. Vi jobbar ständigt med att utveckla vår biogasanläggning, biodrivmedel och ett mer regenerativt jordbruk, och vi samarbetar med Volta Greentech för att minska metangasutsläppen.

BÅDE HÅLLBART OCH NYTTIGT

Protos är även involverat i forskningsprojekt som tittar på hållbar vardagsnutrition och kroppens förmåga att ta upp olika näringsämnen. Den växtbaserade produktutvecklingen tar avstamp i ett Vinnova-finansierat utvecklingsprojekt tillsammans med bland annat Rise och SLU.

– I det här samarbetet vill vi skapa hälsosamma produkter för en växande marknad. Utvecklingen ska bygga på den rena råvaran och grödornas naturliga egenskaper, texturer och smaker. Och så ska det självklart vara nyttigt, tillgängligt och bra för oss. Alla lösningar behövs, och vi har en minst sagt spännande tid framför oss, avslutar Thomas Östlund.


PROTOS

Svenskt Butikskött och Gotlands Slagteri är landets största leverantörer av regionalt kött, Smak av Gotland och KRAV-märkt kött till dagligvaruhandeln. Nu samlas de under bolagsnamnet Protos, som betyder protein på grekiska. Under hösten 2022 kommer växtbaserade produkter att lanseras under varumärket Smak av Svea.

www.protos.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *