Mikrogrönt för en bättre planet

Ryan Rice är en amerikansk kock som snöade in på mikrogrönt och grundade företaget Swedish Microgreens i Halmstad. Här är hans historia.

”Jag har jobbat som kock sedan 1996. Runt den tiden började jag öppna ögonen för världens tillstånd och hur våra handlingar påverkar miljön omkring oss. I juni 2021 bestämde jag mig äntligen för att börja odla lokalt eftersom jag såg efterfrågan och ett hål i marknaden här i Halmstad. Då hade jag även gått en kurs i hållbar gastronomi vid Lunds universitet, vilket ökade min förståelse för matens inverkan på klimatet.

Jag såg inte att någon gick i rätt riktning när det gäller mat. Restaurangernas kockar hade kylskåp fyllda med trötta ingredienser, och för att piffa upp sina anrättningar använde de microgreens som importerades från Nederländerna eller Danmark.

Eftersom jag har en bakgrund inom såväl stadsodling som svampförädling tänkte jag att jag skulle testa att odla microgreens för en lokal restaurang. Jag byggde om ett rum i mitt hus till ett sofistikerat odlingslabb.

I dag erbjuder jag färska, nyttiga och smakrika mikrogrönsaker som levereras med cykel. Nu har jag ett växthus knappt två minuter från mitt hem, så det blir riktigt färskt. Det är ju inte konstigt att mat behöver slängas om den är gammal redan när den ankommer butiken.

Jag tror Sverige och Halmstad behöver den här typen av hållbart urbant jordbruk som nu poppar upp i allt fler städer över hela världen. Vi står inför ett globalt paradigmskifte som kräver ett bättre matsystem. Vi behöver odla mat överallt för att säkra livsmedelstillgången.

Mikrogrönsaker är fantastiska – de är vackra, smakrika och fullpackade med näringsämnen – vissa så mycket som 40 gånger jämfört med andra grödor. När de spricker upp i världen från sitt frö är de kraftfulla och växer mycket snabbt, efter 7-14 dagar är de klara att skördas och kräver minimalt med yta och vatten. Eftersom jag odlar vertikalt kan 20 kvadratmeters yta lika gärna bli 40 eller 80 kvadratmeter odling.

Odlingen består i dag dels av smörgåskrasse, ärtskott, solrosskott och rädisa, men framförallt odlar jag mikrogrönt som basilika, körvel, koriander, fänkål, purjolök, rödkål och persilja. På taket finns ”baby greens” som rucola, kål och minutina – en obskyr italiensk grönsak som ser ut som spenat från yttre rymden. Serepta är en annan favorit, den är röd och lila och smakar kryddigt, lite som senap. Jag har också lite andra örter som koreansk mynta, hyssop, röd basilika, bockhornsklöver och gurkört. De växer snabbt och smakar fantastiskt. Kockarna älskar dem eftersom de inte finns i dagligvaruhandeln. Under det kommande året ska jag öppna upp mer för direktförsäljning till privatkunder i området och bidra med inspiration, matlagning och utbildning.

Just nu är jag insnöad på mikrogrönt, men i framtiden kan det lika gärna handla om svamp, eller akvaponi med fisk och grönsaker. För mig är Swedish Microgreens ett verktyg för att kunna adressera de viktiga problem som världen står inför.”

– Ryan Rice, Swedish Microgreens

Berättat för Christian von Essen // Heja Framtiden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *