5 svenska foodtech-bolag mitt i proteinskiftet

De senaste åren har startup-bolagen tagit en allt viktigare roll i att få fram nya lösningar – framförallt när det gäller proteinkällor. Här är fem exempel från mässan Nordic Future Food.

Mycorena

Med sitt mycoprotein från Göteborg har Mycorena på kort tid gjort sig ett namn inom livsmedelssektorn. Från två anställda är man nu 35, och tanken är att bolaget ska ha 100 medarbetare inom ett år. Mycorena matar mikrosvampar med sockerlösning så att de omvandlas till protein och fibrer, vilket resulterar i en färsliknande och smakneutral produkt som Mycorena säljer vidare till andra livsmedelsproducenter. Flera produkter kommer att lanseras under hösten 2022 med olika samarbetspartners. Vid årsskiftet 2021/2022 tog bolaget in 200 färska miljoner, och fler investeringar väntas framöver. En fabrik kommer finnas på plats i Falkenberg våren 2023.

Lyssna på avsnitt 330 av Heja Framtiden med Ebba Fröling från Mycorena!

Musselfeed

Sprunget ur svensk forskning om friska hav. Musslor är ett smart livsmedel, eftersom de renar havet samtidigt som de är väldigt närings- och proteinrika. Musselköttet innehåller dessutom en stor del av de näringsämnen som även finns i rött kött, som järn, selen, zink, magnesium och omega-3. Musselfeed köper lokala musslor från Orust och förädlar musselköttet till mjöl som tillsats i djurfoder – samt musselpulver som kan användas i livsmedelsproduktion och restaurangkök, liksom i mustiga grytor och såser i hemmet. Skalen plöjs ner i jorden som kalkförbättring på lokala bondgårdar.

Lyssna på avsnitt 337 av Heja Framtiden med Jessica Vacklid från Musselfeed!

Tebrito

Orsaföretaget Tebrito är en veteran inom svensk insektsproduktion. Innan EU-lagstiftningen gjorde det möjligt att sälja insektsprotein som livsmedel satsade man främst på djurfodermarknaden, men nu kravlar sig Tebritos nermalda mjölmaskar ut i produkter även för oss människor. Produktionen är helt cirkulär, och av fem kilo avfall från kvarnindustrin kan man odla fram ett kilo köttråvara. Tebrito säljer nu sin produkt som ett komplement till bland annat växtbaserade produkter där man vill förbättra aminosyrakompositionen i ett livsmedel.

Stockeld Dreamery

Ungt och expansivt bolag som vill göra ”världens mest ambitiösa ost” av fermenterade växter som ärter, åkerbönor och linser. Deras första produkt var salladsosten Chunk, som efter en intensiv testperiod nu läggs på is. Istället satsar Stockeld Dreamery allt krut på sin Spread, med lansering under sommaren 2022 som ett växtbaserat alternativ till färskost. Bolaget har till dags dato tagit in 200 miljoner kronor i kapital och växer hela tiden med nya medarbetare.

Lyssna på avsnitt 320 av Heja Framtiden med Sorosh Tavkoli från Stockeld Dreamery!

Oh Mungood!

Historien började med den pensionerade Orsaburgaren, en tidig smakupplevelse som Caroline Nilsson helt enkelt inte kunde glömma. Hon fick kontakt med upphovsmakaren och fick möjlighet att bygga ett varumärke kring denna smakrika mungbönsburgare.

Hennes företag Oh Mungood! tillverkar produkter från mungbönor och säljer i dag sina kryddade och tillsatsfria burgare och bits hos över 100 återförsäljare och nya tillkommer hela tiden. Inom kort lanseras även en smakneutral mung-färs.

– Vi behöver alla gå över till en mer växtbaserad kost och för att lyckas med det så måste det smaka gott, säger Caroline Nilsson.

Text: Christian von Essen // Heja Framtiden

En version av den här texten har tidigare publicerats på unitedspaces.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *