Nestlé: Ny fabrik för plaståtervinning öppnar i Ängelholm

SPONSRAT INNEHÅLL

ÅTERVINNING. Att samla in plast är en sak, men att kunna återvinna den för att tillverka nya produkter är inte lika självklart. Nu byggs en ny fabrik som ska kunna hantera de flexibla plaster som i dag går till förbränning.

Det är återvinningsföretaget TMR som ska uppföra en helt ny anläggning i Ängelholm för att öka materialåtervinningsgraden på plast i Sverige. Under andra halvåret 2021 kommer anläggningen att testköras, och den beräknas kunna vara i full drift under första halvåret 2022. Naturvårdsverket medfinansierar genom Klimatklivet, och Nestlé kliver in som sponsor.

– Ingen har gjort det här tidigare, men om vi ska nå cirkularitet måste vi samarbeta. Marknaden för den plast man fått fram tidigare har inte varit tillräcklig, vilket gjort att mycket av det som samlats in gått till förbränning. Så kan vi inte ha det, säger Peter Mellgren på TMR.

Han poängterar att återvinningsanläggningen kommer att vara öppen för alla aktörer på marknaden eftersom den syftar till att lösa ett gemensamt problem.

– All plast behöver antingen kemiskt brytas ner eller upphettas för att kunna forma om den, och inom livsmedelsindustrin jobbar man ofta med olika plasttyper i samma förpackning, vilket gör det svårt att återvinna. Plasten är viktig för att säkerställa livsmedlets hållbarhet, och nu ska vi kunna hantera den på ett bättre sätt.

För Nestlé är initiativet välkommet och ligger i linje med den övergripande ambitionen om att göra 100 procent av alla förpackningar återvinningsbara eller återanvändningsbara innan 2025.

Cathrine Suter Ossborn är nordisk kommunikationsdirektör för Nestlé.

– Vi har ett direkt ansvar att säkerställa att vi använder så lite material som möjligt i våra förpackningar. Hittills är cirka 90 procent av våra totala förpackningar och cirka 60 procent av våra plastförpackningar återvinningsbara eller återanvändbara. Det är viktiga framsteg, men vi vet att mer behöver göras. Vår ambition är att skapa en cirkulär ekonomi där vi eliminerar avfall och återanvänder de resurser vi redan har.

Hon menar att TMR:s nya fabrik för plaståtervinning i Ängelholm är just ett exempel på den typen av samverkan som behövs för att gå fortare fram i hållbarhetsarbetet.

– Vi arbetar med liknande samarbeten över hela världen. För oss på Nestlé är det viktigt att blicka framåt och se steget efter insamling – vi måste arbeta för att se till att plastförpackningar verkligen återvinns och inte bränns upp
för att användas till energi.

TMR
TMR arbetar sedan 2005 med att samla in och återvinna så många förpackningar som möjligt i Sverige. Med ett rikstäckande system för insamling och återvinning får förpackningarna nytt liv. En förutsättning för att det ska bli verklighet är att ligga i framkant i fråga om nya och smarta innovationer för att skapa ett mer hållbart samhälle.
Tmr.se

Nestlé

NESTLÉ
Världens största mat- och dryckesföretag med över 2 000 varumärken i 187 länder. Zoégas, Purina, Nescafé, Hälsans kök, Resorb, Naturnes är exempel på varumärken i Sverige.
Nestle.se

SPONSRAT INNEHÅLL FRÅN NESTLÉ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *