Måndagsmackan mot myter och matsvinn

SPONSRAT INNEHÅLL

LIVSMEDEL. Bröd kan vara klimatsmart, proteinrikt och minska matsvinnet, säger Maria Sitell på Brödinstitutet. För vad passar bättre än att samla matrester och bröd till en matig middagsmacka?

Bröd är älskat och omdebatterat. Men många av dagens antaganden bygger på myter. Det menar Maria Sitell, leg. dietist och kommunikationschef på Brödinstitutet.

– Bröd är något av det mest klimatsmarta vi kan äta. Det är växtbaserat och producerat på svenska åkrar, med lika låga klimatutsläpp som baljväxter. Dessutom har forskningen i dag bevisat att fullkorn har enormt stor potential i att förebygga ohälsa.

Hon menar att bröd hamnat i skuggan av trendriktiga livsmedel som till exempel importerad quinoa, samtidigt som vi har ett rikt utbud av spannmål som växer i den svenska naturen.

– Man tänker kanske inte på det, men bröd är i sig ett grönt protein. Fyra skivor bröd ger oss 25 procent av det dagliga proteinbehovet. Fullkorn är dessutom bra för blodsockerkurvan, blodtrycket och kolesterolnivåerna.

I en kampanj som främst är konsumentinspiration – men också ett debattinlägg – har Brödinstitutet lanserat Måndagsmackan. Det är ett enkelt sätt att reducera matsvinn på hemmaplan och samtidigt återta brödets undanskymda roll som svinnsmart med låga klimatavtryck.

– Vi behöver alltid balans och kunskap när det gäller livsmedel, och brödet är en viktig bas i den svenska kosten. Att kombinera det med arbetet mot matsvinn förde oss fram till Måndagsmackan. Vi uppdaterar ständigt hemsidan med nya exempel på enkla och roliga recept att hämta inspiration från, avslutar Maria Sitell.

BRÖDINSTITUTET
Helägt dotterbolag till branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Brödinstitutet jobbar med vetenskapligt grundad information och kommunikation kring bröd.
Brodinstitutet.se

RECEPT PÅ MACKORNA

TACOMACKAN
Den här mackan är en riktigt goding! Fyll ett gott fullkornsrost med färsresterna från helgens tacos
tillsammans med tacosås, rödlök, riven ost och krossade nachochips. Toppa med lite extra riven ost och avsluta med en
brödskiva till. Gratinera i ugnen. En blivande favorit hos både barn och vuxna!

VÅFFLAD MIDDAGSTOAST
Mellan två brödskivor lägger du mosad potatis (färdigkokade från gårdagens middag tex), smulad fetaost, skivad färdiglagad kycklingfilé och paprika. Avsluta med lite ruccola och olivolja. Lägg in mackan i våffeljärnet tills den blir härligt krispig. Här passar det utmärkt att använda bröd som har blivit lite torrt. Mer våffelmackor till middag tycker vi!

Recept och styling: Camilla Pérez
Fotograf: Lina Eidenberg Adamo

Här hittar du fler Måndagsmackor!

SPONSRAT INNEHÅLL