Svensk vatteninnovation hjälper indiska lantbrukare

SPONSRAT INNEHÅLL

Det finns närmare 500 miljoner småskaliga jordbruk i världen, vilka producerar en tredjedel av vår mat och sysselsätter två miljarder människor. Det svenska greentech-bolaget Spowdi vill med sin smarta droppbevattning underlätta livet för jordbrukarna. Först ut är Indien.

Indien är ett stort jordbruksland, och man beräknar att det finns 136 miljoner småskaliga bönder. Dessa är beroende av dieselaggregat eller elnätet för att driva sina bevattningspumpar. Samtidigt är vatten en begränsad resurs. Svenska Spowdi har som ambition att effektivisera bevattningsarbetet avsevärt.

En traditionell dieselpump förbrukar stora mängder diesel, motsvarande ca 700 kg CO2 per år. Med Spowdis solcellsdrivna vattenpump kan jordbrukaren säkra och reducera vattenåtgången utan att belasta energisystemen eller klimatet.

Yasmina Ganse är operativ chef på Spowdi.

– Vi erbjuder droppbevattning, direkt på plantan och dess rötter, via utrullade slangar. Det blir en annan precision eftersom man styr bevattningen till där det verkligen behövs, vilket minskar användning av vatten vid odling. Då systemet är mobilt kan du ta in det på kvällen – eller enkelt dela det med granngården.

BÄTTRE LÖNSAMHET MED FLER SKÖRDAR

Marknadschef Ann-Sofie Bergort poängterar att lösningen bidrar till mer potential än bara besparingar. Systemet möjliggör fler och diversifierade skördar för en ökad lönsamhet och ett tryggare liv.

– Många jordbrukare i Indien lägger stort fokus vid en enda gröda. Med effektivare och automatiserad precisionsbevattning sparas det en hel del tid, samtidigt som man kan optimera odlingsraderna. Vi vet av erfarenhet att det går att få ut fler skördar från samma landareal, vilket gör att investeringen återbetalar sig för jordbrukaren.

MÖJLIGHET FÖR CSR-PROJEKT

Via sitt koncept Smart Farming säljer Spowdi systemet på den indiska landsbygden i samarbete med lokala distributörer. Målet är att jordbrukaren ska få bra förutsättningar att driva sitt jordbruk – regenerativt, fossilfritt och lönsamt.

Företag har dessutom möjligheten att bidra genom att stötta utrullningen som ett CSR-initiativ.

– Bevattningssystemet är ofta en stor investering för en ensam jordbrukare så vi fokuserar på schyssta finansieringslösningar och bondens trygghet. Indiens satsning på förnybar energi är också viktig i omställningen till ett fossilfritt jordbruk, avslutar Ann-Sofie Bergort.

SPOWDI

Spowdi möjliggör ett sätt att förflytta vatten med hjälp av solenergi via en patenterad pump. Denna lösning kan hjälpa småskaliga jordbruk i världen att generera mer mat, med mindre vatten och ren energi för att jordbrukarna ska bli lönsamma, oberoende och hållbara. Målet är också att skydda planeten och generera mer mat åt en växande befolkning. Spowdi finns idag etablerade i Indien och Europa med försäljning.

Läs mer på Spowdi.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *