Plant Based Standard: Ny certifiering för växtbaserat

SPONSRAT INNEHÅLL

MÄRKNING. För den som vill vara säker på att maten är 100 procent växtbaserad kan det vara svårt att navigera i utbudet. Plant Based Standard hoppas fylla den luckan på marknaden med sin nya certifiering. Ambitionerna är globala.

Idén om att utveckla Plant Based Standard föddes då efterfrågan på växtbaserade produkter ökat. Det uttrycktes en önskan från vissa tillverkare att kunna visa konsumenten att produkter som utges för att vara växtbaserade har kontrollerats utifrån ett regelverk och godkänts utifrån detta.

Sara Thollander var med och tog initiativet till att starta företaget Plant Based Standard Sweden AB. I samarbete med ett par certifieringsorgan utvecklades Plant Based Standard, vilken färdigställdes och släpptes under hösten 2020.

– Vi har valt att använda begreppet växtbaserat istället för veganskt då vi vill ha en neutral märkning som bekräftar innehållet i produkten samt dess tillverkningsprocess och hantering. Vegan förknippas med en livsstil och ett etiskt ställningstagande från djurprodukter generellt, vilket exempelvis inte harmoniserar med en verksamhet som också
framställer animaliska produkter men vill certifiera sitt växtbaserade sortiment.

Certifieringen kan användas av livsmedelsproducenter för att guida konsumenter till förädlade produkter, men även livsmedelsbutiker, caféer, hotell och restauranger har möjlighet att certifiera sig.

Målet för 2021 är att bygga upp ett brett nätverk av anslutna aktörer, samtidigt som man skapar igenkänning hos konsumenterna.

– Vi har fått mycket positiv respons så här långt. Vi börjar i Sverige men ser det här som en framtida global standard. Efterfrågan på växtbaserat ökar ständigt hos konsumenterna, och det är tydligt att en sådan här standard behövs, avslutar Sara Thollander.

SPONSRAT INNEHÅLL