Hallå där Robert Paulsson, vd för insektsbolaget Cricket Express

Hur har er verksamhet utvecklats genom åren?
Cricket Express startades i mitten av 80-talet för att odla insekter som levande foder till djurparksdjur och sällskapsdjur. Verksamheten växte under åren men behöll samma inriktning eftersom lagstiftningen i stort sett inte tillät något annat. Företaget har de senaste fem åren deltagit aktivt inom flera projekt och odlingsförsök av insekter
för livsmedelsproduktion. Sedan jag tog över verksamheten för knappt tre år sedan har inriktningen mot livsmedel
blivit tydligare – med en extra skjuts efter höstens besked att det är tillåtet att sälja flera arter av insekter som livsmedel även i Sverige.

Vad innebär den nya lagändringen för er?
– Den innebär att vi seriöst kan räkna på att producera insekter för livsmedel, diskutera med potentiella kunder och att fler och fler aktörer kontaktar oss kring insekter som mat.

Vilka produkter ser du som mest intressanta när det gäller humankonsumtion?
– Jag kan se ingrediensmarknaden med exempelvis extremt proteinrikt och nyttigt syrspulver för proteinberikning av andra produkter, men jag tror också att det finns en delikatessmarknad där vi istället kommer att arbeta för att lyfta fram insekternas egna smaker och kvaliteter i till exempel en restaurangmiljö. Och jag tror att det finns mycket spännande matlagning från andra delar av världen som vi kan använda i samband med det.

Vilka arter jobbar ni mest med för tillfället, och är det några nya som väntas komma starkt på sikt?
– Vi jobbar med ett brett sortiment av arter eftersom vi har flera olika marknader att sälja till. Både som foderproducent till insektsätande djur, men också odling av arter godkända för livsmedel. För livsmedel odlar vi hussyrsor och mjölmask som är bland de mest etablerade arterna för den marknaden. Säkerligen kommer det flera spännande arter i takt med att vi hämtar in mer kulinariska kunskaper från andra delar av världen. Jag hoppas att lagstiftarna i Sverige och EU fortsätter att bejaka de hållbara proteinkällorna som kan ge oss god och nyttig mat utan att förstöra planeten.

Text: Christian von Essen