Eatgood Sweden: ”Luft är den nya oljan”

SPONSRAT INNEHÅLL

PRODUKT. Att fritera utan olja är både nyttigare och mer hållbart. Ändå är den kommersiella marknaden för luftfritering fortfarande i sin linda. För svenska Eatgood ligger världen öppen för Lightfry-ugnen med Air Fry Technology.

En innovation från Borås tar sakta men säkert världen med storm – eller i alla fall varmluft i hög hastighet. Att fritera med varmluft och ånga istället för frityrolja har blivit allt mer populärt, framförallt inom premiumsegmentet på konsumentmarknaden i länder som USA.

Henrik Önnermark är vd för Eatgood Sweden AB som ligger bakom Lightfry. Han kom in i bolaget 2006 och blev snabbt inspirerad av de enorma möjligheterna att göra nytta och vara en del av en global förändring för bättre hälsa och miljö, samt lägre klimatpåverkan.

– Vi labbade verkligen i en källarlokal tills det gick att få fram ett riktigt krispigt och smakrikt resultat på pommes frites, minns han.

Sedan dess har produktserien utvecklats i hög takt. Eatgoods Lightfry- ugnar och cooking system kan inte bara fritera, utan även ångkoka, grilla, rosta och lufttorka – vilket skapar oändliga möjligheter med allt från färska grönsaker, rotfrukter likväl som kött, kyckling, panerade produkter etc, med ett fantastiskt resultat.

Eatgood inriktar sig på foodservicemarknaden. I dag blåser det ”varmluft” med Lightfry i allt från snabbmatskök och bowlinghallar, till ålderdomshem, snabbköp, bensinmackar och Guide Michelin-krogar. Till och med tågens restaurangvagnar kan använda Lightfry då ingen olja behövs.

– Lightfry cooking system processar med varmluft i hög hastighet, ånga och rotation. Man vill ha rotation och rörelse på råvaran så att resultatet blir jämnt avseende krispighet, textur och färg. Med pommes frites kan man till exempel använda vatteninnehållet från potatisen till ånga, men sen behöver man få bort ångan och ta in torr luft för att krispa till det. Allt detta sker automatiskt och effektivt i Lightfry-ugnen, vilket gör den unik och mångsidig. Den har dessutom ett integrerat, helautomatiskt rengöringssystem för att säkerställa matsäkerhet och användarvänlighet.

Processen kan reducera produktens fettinnehåll med 50-60 procent. Restauranger undviker problemet med matos, vilket gör att fastighetsägare kan slippa behöva installera fettavskiljare eller ett helt nytt ventilationssystem. Ingen het olja behöver hanteras eller fraktas, och omställningen blir snabbt kostnadseffektiv. Enligt Henrik Önnermark ligger världen öppen.

– Största marknaden för oss är fortfarande USA. Men intresset ökar från flera andra länder och marknader, bland annat i Sydamerika och Asien. I Storbritannien har man lagt ett lagförslag om att sänka kaloriinnehållet i maten som säljs kommersiellt med 20 procent till och med 2024. Då är Lightfry en logisk pusselbit och lösning.

EATGOOD SWEDEN AB
Borås-baserade Eatgood erbjuder sitt patenterade Lightfry cooking system för att fritera eller tillaga med ånga och varmluft istället för frityrolja. Affärsidén är ”att utveckla teknik och produkter som möjliggör mer hälsosam tillagning av älskade maträtter och produkter utan att människor behöver ändra sina vanor”.
Eatgood.se
Lightfryusa.com

SPONSRAT INNEHÅLL