Svenskmärkning: ”Titta efter märket när du handlar”

SPONSRAT INNEHÅLL

MÄRKNING. Från Sverigemärkningen har blivit allt mer populär. Märkningen är frivillig och pryder i dag strax över 10 500 produkter från 200 företag i landet. Vi ställde 5 snabba frågor till Ulrika Ekström, nytillträdd vd för Svenskmärkning AB.

1: Vad är bästa tipset för konsumenter?
– Titta efter märket Från Sverige. Då vet du att produkten är odlad, uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Det valet gynnar de svenska jobben, samt klimatet, jordbruket och djurvälfärden.

2: Varför ska man som producent märka sina varor?
– Vi genomförde nyligen en undersökning som visade att det viktigaste för konsumenten är varans ursprung, det kommer före pris i dag. Det finns ett enormt intresse för svenska produkter och vi kan se att märkningen innebär en stor konkurrensfördel som ger merförsäljning för både små och stora företag.

3: Var finns märket?
– I handeln finns Från Sverigemärkningen i princip inom alla kategorier, från frukt och grönt till mejeri, hundmat och växter. Även foodservice växer, med offentliga verksamheter, restauranger, skolor och äldreboenden.

4: Hur skaffar man Från Sverigemärkningen?
– Du ansöker hos Svenskmärkning. Små företag med under nio miljoner i omsättning betalar bara 500 kronor per år i
kontrollavgift – om de kan visa att de uppfyller kriterierna. Stora bolag med över 25 miljoner i omsättning betalar en licensavgift på 0,065 procent av värdet på nettoomsättningen av märkta produkter.

5: Hur kontrolleras märkningen?
– Företag som producerar, packar eller tillverkar de ursprungsmärkta produkterna är certifierade. För att kontrollera att märkningens kriterier efterlevs gör vi revisioner som utförs av fristående certifieringsorgan.

Fransverige.se

SPONSRAT INNEHÅLL