Daniel Skavén Ruben: Spindeln i foodtech-nätet

Med stora globala utmaningar kan korsbefruktningen mellan livsmedelsindustri och ny teknik innebära välbehövliga framsteg för att hitta hållbara lösningar. För DANIEL SKAVÉN RUBEN är det ett dynamiskt ekosystem som växer fram inom foodtech.

PÅ KORT TID har Daniel Skavén Ruben tagit plats som en viktig nyckelperson i den svenska foodtech-världen. Med en juridikexamen och bakgrund inom ekonomi och journalistik hamnade han på danska exportrådet och följde med dem till New York. Han trivdes med att hjälpa danska startups i USA, men insåg samtidigt att det fanns mer nytta att göra. Ett stipendium till Georgetown University förde in honom på en mer
meningsfull bana.

– Jag längtade efter att jobba mer med positiv impact, och insåg snabbt att en omställning av matsystemet var det viktigaste jag kunde ge mig in på. Ingen sektor påverkar jordens framtid och mänsklig hälsa mer än mat.

Han arbetade nära professor Raj Shah, som så småningom rekryterade Daniel Skavén Ruben till The Rockefeller Foundation, en stiftelse som förvaltar fem miljarder dollar med syfte att främja mänsklighetens välmående genom att driva på utvecklingen inom jobb, mat, hälsa och energi. Självaste Norman Borlaug var anställd på Rockefeller när han forskade fram veteplantor som kunde effektivisera produktionen och därmed undvika massvält i stora delar av världen. Många menar att Borlaug i förlängningen räddade en miljard människoliv.

Nu har Daniel Skavén Ruben under fyra års tid varit konsult åt The Rockefeller Foundation i matsystemfrågor.

– Deras fokus ligger på att jobba hållbart och näringsrikt. Människan har länge optimerat matsystemet för att producera billiga kalorier. Det lyckades – efter andra världskriget var 50 procent undernärda i världen, och i dag är det 10 procent. Nu har vi istället problem med kostrelaterade sjukdomar som övervikt, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.

Han har statistiken ständigt tillgänglig i huvudet: maten vi producerar, distribuerar och konsumerar skapar 10 miljoner förtida dödsfall varje år och står för 25 procent av klimatutsläppen; 70 procent av vattenanvändningen, 50 procent av landanvändningen och nyttjar 50 miljarder djur på vägen. Någonting måste göras.

Ändå är Daniel Skavén Ruben uttalad framtidsoptimist och menar att vår generation står inför den unika möjligheten att kunna utrota svälten i världen om vi spelar våra kort rätt. Med den infallsvinkeln hjälper han ett dussintal foodtechbolag och riskkapitalfonder med rådgivning i snårskogen av kapitalresning, teknikutveckling, regulatoriska barriärer och varumärkesbyggande. Det matiga nyhetsbrevet FoodTech Weekly skickar han ut varje vecka och en podcast är på väg.

– Det händer otroligt mycket i den här sektorn och Sverige har god potential att bli ett av de ledande foodtech klustren i Europa. Det finns duktiga entreprenörer och ett bra ekosystem för tech. Dessutom ska vi inte glömma bort att SLU rankas som et tredje bästa universitetet i världen för mat och jordbruk, så det finns gott om bra forskning och välutbildade studenter också.

Behövs det mer kapital till sektorn?
– Det finns ganska gott om kapital. Vi behöver däremot fler entreprenörer som vågar kasta sig ut och innovera, och som vågar läsa på mer om vad vi har för problem med matsystemet. Hur kan vi använda teknik och innovation för att nå de stora målen och göra världen lite bättre? Det är den frågan som fångar mitt intresse.

Lyssna på hela intervjun med Daniel i Heja Framtiden podcast avsnitt 202.

Prenumerera på nyhetsbrevet FoodTech Weekly.

Text och porträttfoto: Christian von Essen