Falsk frukt i ett cirkulärt kretslopp

SPONSRAT INNEHÅLL

Linnéa Falkinger bjöds på en gryta med cashewäpple i Senegal. Hon förstod ingenting – var det inte kött? Där föddes idén till Cashewmeetly. Nu finns produkten i 350 butiker och produktionen ska skalas upp.

Cashewnöten är egentligen ett frö som omges av ett cashewäpple – en falsk frukt som i regel lämnas på marken vid skörd. Endast tio procent av grödan används, medan resten blir matsvinn.

Linnéa Falkinger har spenderat en stor del av sitt liv i Senegal, där hon har både bostad, familj och verksamheter. Men det var när hon för tre år sedan fick smaka cashewäpplet i en gryträtt som hennes liv tog en helt ny vändning. Hon kunde inte släppa tanken på den enorma potential som låg och ruttnade på de afrikanska cashewfälten – hela 16 miljoner ton varje år går till spillo.

– Cashewäpplet är näringsrikt men nästan ingen använder det. Hållbarheten är väldigt begränsad när nötterna har separerats, så frukten har hittills mest använts till att tillverka sprit och etanol. Men texturen påminner om kött. Jag såg möjligheten att bygga en riktigt hållbar, social och cirkulär affärsmodell kring detta.

LOKAL FÖRÄDLING

Linnéa är uppvuxen i en familj där ekologiskt, närodlat och växtbaserat bokstavligen varit vardagsmat. Sin egen karriär har svängt mellan arbete som entreprenör, reseledare, volontärarbetare, tolk och kvinnofridskämpe. Att hon skulle kasta sig in i något som hade en världsförbättrande grundfilosofi var inte oväntat.

Cashewmeetly bidrar alltså till minskat matsvinn och en bättre resurshantering. Men de sociala hållbarhetsaspekterna är minst lika viktiga.

– Vi köper spillfrukten direkt från bönderna och förädlar lokalt genom kvinnliga kooperativ. Dessutom återinvesterar vi delar av överskottet i lokala skolprojekt och mikrolån till kvinnliga företagare. Vi har redan sysselsatt 100 personer i Senegal, och jag är övertygad om att den här modellen är skalbar. Just nu genomför vi produktionstester i Tanzania, Zanzibar, Kenya och Mocambique.

VÄXTBASERAT ALTERNATIV

För den svenska slutkonsumenten är det mest intressanta med Cashewmeetly förmodligen möjligheten att ersätta kött med ett näringsrikt naturligt växtbaserat alternativ. Cashewköttet är mångsidigt och kan både wokas, kokas, stekas, grillas på spett eller köras till färs. Med sin sötsyrliga smak och mycket umami passar den bra i japanskt, BBQ och husmanskost som redan har sötma eller syrlighet, exempelvis en god Yakiniku. Men att hitta distribution för en oprövad produkt är svårt.

Genom livsmedelsinkubatorn Krinova Science Park kom Linnéa Falkinger i kontakt med Axfood, och genom ett unikt samarbetsavtal kunde Cashewmeetly nå ut brett och bidra med hållbarhet på riktigt. I dag finns produkten i 350 Hemköp- och Willys-butiker; Willys Hemma och Mat.se; hos restaurangkedjan Urban Deli i Stockholm samt på den nyöppnade växtbaserade restaurangen ChouChou.

MÅLET ÄR EN BÖRSNOTERING

Samtidigt är Linnéa Falkinger fullt medveten om att hon verkar på en liten marknad.

– Vi får många förfrågningar från utlandet men har valt att skynda långsamt för att verkligen bygga upp någonting bra från grunden. Nu kommer vi söka kapital för att investera i en ny anläggning i Senegal, och efter det kan produktionen skalas upp. Målet är att komma till börsen så småningom. Hon var höggravid med fjärde dottern när hon drog igång bolaget, men lever enligt devisen att man mest ångrar det man inte gjorde i livet.

– När man väl vågar testa finns det ingen återvändo. Att driva verksamhet i Afrika är inte det lättaste, men jag triggas av utmaningen och brinner för att genomföra den här visionen. Jag ser det som att man kastar sig ut från stupet och försöker bygga flygplanet på vägen ner.


CASHEWMEETLY

Baserat i Leksand i Dalarna med produktion i Senegal. Erbjuder cashewäpple som växtbaserat köttalternativ på den svenska marknaden.

Syftet med affärsmodellen är att främja cirkulära flöden och återinvestera i lokala välgörenhetsprojekt, att bira med hållbarhet på riktigt i alla led från jord till bord. På hemsidan finns även recept på bland annat tacos och viltskavsgryta med cashewäpple som bas, framtagna av vegokocken Gustav ”Jävligt gott” Johansson.

Cashewmeetly.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *