Traktorarvid vill automatisera jordbruket

ARVID ÖRDE från Uppsala har tagit sig an den ambitiösa uppgiften att bygga eldrivna och autonoma traktorer för jordbruket.

Hur föddes Traktorarvid?

– Jag har länge funderat på möjligheten att bygga en förarlös jordbrukstraktor. Planen från början vara att bygga en självgående plog men idén utvecklades under tiden. För tre år sedan började jag skissa och köpte in de första komponenterna. Inom företaget Traktorarvid AB bygger jag vidare på prototyptraktorn Drever 120 tillsammans med RISE, samt utför konsulttjänster inom lantbruk. Traktorn klarar i dag av att köras med en fjärrkontroll, men ett autonomt styrsystem konstruerat av RISE ska anpassas till traktorn under våren 2022.

Vilka är de svåraste utmaningarna?

– En traktor som harvar på en åker kräver full effekt hela tiden – det finns ingen energi att hämta tillbaka på det sätt som en elbil gör i nerförsbackar eller vid inbromsning. Det gör att det behövs en stor mängd batterier för att traktorn ska klara av att köra en hel arbetsdag utan att behöva laddas. Inom Vinnova-projektet Fordonsteknisk forskning och innovation (FFI) ska vi prova att ha ett mindre batteri som byts ut. Kan man få till det på ett effektivt sätt tror jag att det kan vara en väg framåt för att komma ner i produktionskostnad. Att bära med sig en mindre mängd batterier
på traktorn minskar även totalvikten och blir därmed skonsammare mot marken.

Varför är det viktigt att gå mot självkörande fordon?

– Fördelen med autonoma traktorer är att man kan gå ner i storlek på både redskap och traktorer. Det tror jag bara kan vara ekonomiskt möjligt ifall traktorn styrs autonomt. I dag har maskinerna blivit väldigt stora och tunga och man släpar runt på väldigt mycket stål på åkrarna vilket kräver mycket energi.

Vad är tanken bakom Drever 120?

– Drever 120 är konstruerad för att vara en effektiv dragare som klarar av enklare jordbearbetningsuppgifter som harvning och kultivering. Den är försedd med dragstång fram så att den enkelt kan bogseras ut till fält med en vanlig traktor. Storleken på Drever 120 är vald för att den behöver vara tillräckligt stor och stark för att passa in i dagens odlingssystem och tillräckligt liten och lätt för att vara energieffektiv och minska markpackning. Jag vill understryka att traktorn ska ses som en prototyp och det är väldigt långt kvar till en maskin som skulle kunna serieproduceras. Först ska vi se hur bra vi kan få det att fungera och om det kan vara ett koncept att bygga vidare på.

Text: Christian von Essen // Heja Framtiden

One thought on “Traktorarvid vill automatisera jordbruket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *