Larvigt kretslopp

Insektsrevolutionen är inte bara skojig kuriosa – den kan också leda till riktigt cirkulära och skalbara affärsmodeller. I den svenska start-upen Norbite odlas nu fluglarver som kan bryta ner plast för att sedan bli humanföda.

Nathalie Berezina reste från Frankrike till Stockholm med en idé. Som doktor i bioteknik – och med en karriär inom både bioplast samt på den franska insektsjätten Ÿnsect – var tiden mogen för att dra igång ett nytt projekt som kombinerade hennes intressen. Norbite var fött.

Det hade nämligen visat sig att de små vaxmalslarverna hade förmågan att omvandla plastavfall till en ren proteinråvara.

– Vaxmalslarven livnär sig vanligtvis på bivax, vilket är ganska likt plast i sin struktur. Larverna har en unik förmåga att smälta och bryta ner materialet genom en biokemisk process. De kan äta 80 procent av alla de vanligaste plastsorterna. Jag insåg direkt att det fanns en enorm potential här, säger Nathalie Berezina.

På ett sätt kan man säga att det handlar om biomimikry, alltså det växande forskningsfältet som låter naturens processer inspirera till hållbara lösningar för oss människor. Nathalie Berezina menar att upptäckten har gjort henne extra ödmjuk inför det faktum att vi fortfarande har otroligt mycket att lära av naturen.

– Det är fascinerande att bevittna. Den här typen av experiment är nästan omöjliga att genomföra på artificiell väg.

Norbites affärsmodell blir i sammanhanget intressant. Genom effektiv industriell vertikalodling kan man dels hantera plastavfall på ett helt nytt sätt; dels kan larverna användas som proteinkälla. Den innehåller även lipider som kan användas som fetter, medan avföringen blir näringsrik biogödning.

En vanlig plastpåse kan brytas ner av de hårt arbetande larverna på bara 24 timmar, och Norbite siktar så småningom på att kunna hantera 60 000 ton plastavfall varje år. Än så länge är projektet fortfarande i demofas, men man hoppas kunna skala upp till kommersialisering år 2025.

– Efter det beräknar vi kunna expandera verksamheten vartannat år och vi kommer behöva ta in en del internationell kompetens för att det ska fungera. Marknaden är bara i sin linda, men vi är övertygade om att insekterna kan spela en viktig roll i skiftet mot ett mer cirkulärt och hållbart matsystem.

Text: Christian von Essen // Heja Framtiden


FAKTA

Vaxmalslarven Kallas vaxmal eller vaxmott. Larven är i regel ett skadedjur och bosätter sig ofta i bikupor som den förstör genom att äta vax och väva trådar.

Norbite har som ambition att kunna hantera 60 000 ton plast varje år när den första storskaliga anläggningen är på plats om några år.

Norbite.eu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *