Svenska Ägg: ”Ägg är näringsrikt och klimatsmart”

SPONSRAT INNEHÅLL

RÅVARA. Ägg är en viktig källa till protein och mineraler. Nu har det även visat sig att ägget innehåller dubbelt så mycket D-vitamin som man tidigare trodde.

Svenska hushåll och restauranger konsumerar ungefär 100 000 ton ägg varje år, och den inhemska produktionen har en självförsörjningsgrad på hela 97,7 procent enligt 2019 års statistik. Hönan är också en utmärkt foderförädlare – från två kilo foder kan hon producera ett kilo ägg.

– Man kanske inte tänker på det, men vi får många viktiga näringsämnen från ägg, bland annat aminosyror, vitaminer och mineraler. Nu har dessutom Livsmedelsverket konstaterat att ägg innehåller dubbelt så mycket D-vitamin som man
tidigare trott.

Det säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg. Förutom den positiva näringsaspekten poängterar hon att äggbranschen alltid har jobbat med hållbarhet på olika sätt. Bland annat går nästan inga ägg till spillo, eftersom de trasiga så kallade B-äggen i regel går till andra livsmedelsprodukter.

En livscykelanalys har nyligen genomförts tillsammans med RISE. Den visade att svensk äggproduktion hade sänkt sin klimatpåverkan med 25 procent på 10 år.

– Hönorna lever allt längre och äter bättre foder med lägre andel soja. Andelen soja i fodret har minskat med cirka 10 procent. Det har till stor del ersatts med raps- och solroskaka, som produceras på närmare håll än soja, avslutar Marie
Lönneskog Hogstadius.

SVENSKA ÄGG
Svenska Ägg är den svenska äggnäringens branschorganisation. Medlemsföretagen är kläckerier, unghönsuppfödare, äggproducenter, packerier och foderföretag.
Svenskaagg.se