Luftburen proteinrevolution

Med begränsade resurser krävs nya lösningar för att kostnadseffektivt få fram livsmedel på hållbara sätt. Finska Solar Foods har visat att det är möjligt att göra det omöjliga: skapa mat ur tomma luften.

DR PASI VAINIKKA har mycket att göra. De senaste åren har han gått från energiforskare till hyllad startup-vd, och ska nu försöka bevisa att den proteinprodukt hans bolag Solar Foods tagit fram verkligen kan klassas som godkänt livsmedel av EU.

Det var under det stora finska forskningsinitiativet Neo-Carbon Energy som idén föddes: kunde man utvinna protein ur koldioxid, luft och elektricitet?

Svaret var ja. Solar Foods tog form under 2017 av Pasi Vainikka och två medgrundare.

– Det senaste året har vi främst jobbat med att få till en pilotanläggning för produktionen, säger han. Under 2020 handlar det om att genomföra sluttester innan vi kan lämna in ansökan till Efsa, EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, för godkännande som livsmedel.

Protein som komplement

Produkten går under namnet Solein och är ett proteinpulver som kan blandas i annan mat. Utmaningarna för att få ett slutgiltigt okej handlar först och främst om att bevisa att man kan genomföra en effektiv och klinisk produktion av en icke-giftig produkt utan allergener. Därefter måste egenskaperna testas: kan pulvret värmas upp? Kan det blandas i yoghurt och vispgrädde och serveras som dessert?

– Får vi till allting är det en grand slam, säger Pasi Vainikka. Då räknar vi med att produkten kan finnas på marknaden 2022.

Solar Foods ser inte proteinpulvret som en huvudrollsinnehavare, utan lägger grunden för samarbeten med exempelvis företag inom växtbaserade alternativ till kött som kan behöva proteintillförsel i sina produkter. I Sverige har exempelvis Fazer ingått ett strategiskt partnerskap med Solar Foods för att kunna forska kring hur produkten kan användas i olika typer av livsmedel.

Självförsörjande produktion

Det stora intresset för den finska innovationen går dock bortom pulvrets egenskaper. Vainikkas bakgrund inom förnybar energi är en nyckel.

– Den viktigaste aspekten är att kunna frigöra matproduktion från jordbruk. Klimat- och miljöeffekterna är förstås otroliga, men det är när vi kan skala upp produktionen tillsammans med förnybar energi som det blir riktigt spännande, säger Pasi Vainikka.

Han menar att effekten av de sjunkande kostnaderna för solenergi är särskilt intressant i sammanhanget.

– I områden med mycket sol skulle vi i princip kunna få till en självförsörjande proteinproduktion mitt i öknen. Plötsligt kan länder som Mellanöstern börja exportera protein. Här i Norden skulle vindkraft kunna erbjuda en motsvarande möjlighet.

Pasi Vainikka ser generellt ljust på framtiden inom matsystemet.

– Det är en spännande tid eftersom många faktorer påverkar varandra på olika sätt, och vi tror att Solar Foods har en roll i flera av de områden som utvecklas nu. Det är i själva konvergensen det blir riktigt intressant, särskilt i kombination med de koldioxidneutrala energisystem som nu finns på plats.

Fakta
Solar Foods har utvecklat en process som skapar protein från elektricitet och luft. Kombinerat med solenergi blir det så nära en självförsörjande matproduktion man kan komma.
Solarfoods.fi

Text: Christian von Essen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *