Det nya köttet

Vegokött från Impossible Foods och Beyond Meats tar sig sakta men säkert från Kalifornien och in mellan våra svenska hamburgerbröd. Men även i Europa finns starka utmanare. Techsajten Sifted har listat sju europeiska startups inom växtbaserat kött som har god potential att växa.

The Meatless Farm Company

Leeds-bolaget The Meatless Farm Company har en ambitiös tillväxtstrategi med smarta partnerskap som vapen. Deras produkt baseras på soja- och ärtprotein och rödbeta (för blodfärgen). Efter att ha fått distribution i flera större brittiska dagligvarukedjor, slöt man under hösten även ett avtal med pubkedjan Wetherspoons om att leverera växtbaserade burgare. Nu går bolaget dessutom överraskande in i USA genom ett avtal om distribution till 450 Whole Foods-butiker.
Meatlessfarm.com

Seamore

Sjögräs är melodin för holländska Seamore, som tillverkar tagliatelle, wraps, bacon och bröd av de gröna havsväxterna. På hemsidan har bolaget en utförlig lista på exakt vilka hälsofördelar man kan dra nytta av genom att byta till sjögräsprodukter. Bland annat är de rika på jod, zink, selen, koppar och järn. Dessutom innehåller sjögräs aminosyran tryptofan, som har förmågan att öka hjärnans serotoninproduktion.
Seamorefood.com

Meatless

Meatless är ytterligare ett nederländskt bolag, men med fokus på att ta fram själva råvarorna till växtbaserat kött. Detta innebär att de genom odling och förädling av favabönor, lupinbönor, vete och ris kan skapa en råvara med exakt
den textur som önskas av beställaren.
Meatless.nl

Moving Mountains

London-baserat bolag som vill ta marknadsandelar som det ”flexitariska alternativet”. Med en riktigt köttig burgare som dessutom blöder av rödbetsjuice, har Moving Mountains bland annat tagit sig hela vägen in i Sainsbury’s butiker och på många av Hard Rock Cafés restauranger världen över. Frågor har riktats mot den höga fetthalten i burgaren, men anledningen är att den innehåller kokosolja. De har även tagit fram en växtbaserad ”fläskköttskorv”, som enligt egen utsago till och med lyckats lura luttrade slaktare att tro att den var gjord av kött.
Movingmountainsfoods.com

THIS

De två grundarna drev en hamburgerkedja i London men sadlade om. Med THIS har de istället ägnat de senaste åren åt att testa och utveckla ett köttsubstitut som ska smaka och se ut och ser ut som det ska. I dagsläget erbjuder företaget alternativ till kyckling och knaprigt bacon baserade på sojabönor och ärtprotein.
This.co

Heura

I Barcelona hittar vi Foods of Tomorrow, som med sin produktlinje Heura utvecklar sojaprodukter som ska efterlikna köttbullar, kycklingbitar och tacokött. Från Spanien är ambitionen att expandera vidare till stora delar av den europeiska marknaden. Tonläget är ofta kaxigt, och i en artikel menar bolaget att man med den beräknade försäljningen kommer bidra till att ”1,1 miljoner kycklingar slipper sätta livet till”.
Heurafoods.com

Vivera

Vivera har bedrivit sin verksamhet i Nederländerna ända sedan starten 1990. Med ett brett utbud av biffar, schnitzlar, färs, kebab och baconbitar gjort på sojabönor, kikärter, majs, ris och potatis, är varumärket flitigt förekommande i de nederländska kyldiskarna. I dagsläget tycks dock Storbritannien vara den mest spännande marknaden för Viva, som finns i de flesta brittiska matvarubutiker.
Vivera.com

Text: Christian von Essen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *