Veganism i folkhemmet

Plötsligt blev veganism åter det nya svarta, och den här gången tycks det som att den animaliefria kosthållningen för många är här för att stanna. Matbloggaren Gustav Johansson har till och med sytt ihop den första kokboken om vegansk husmanskost.

UNDER 90-TALETS MITT var veganismen framförallt en trend som växte fram ur djurrättsaktivismen och dess inverkan på olika subkulturer, bland annat den norrländska straight edge-rörelsen. Men den här gången är det annorlunda, menar Gustav Johansson, grundare av plattformen Jävligt Gott.

– Det som hände var att miljö- och klimatfrågan blev ett ytterligare argument för att äta grönt. När djurfrågan var den enda drivande kraften blev det en hel del skuldbeläggande. Är du inte ”all in” då är du en del av problemet. Därför blev veganismen ganska stigmatiserad.

I dag, menar Gustav Johansson, är varken stigmatiseringen eller ”allt eller inget”-mentaliteten rådande. Det gör också att fler vågar testa sig fram utan att nödvändigtvis bli vegan på heltid.

– Eftersom den kritiska massan har vuxit så snabbt får vi ett annat sätt att närma oss frågan. Det finns fortfarande en köttnorm, men den börjar ifrågasättas. När vego blivit en vanlig grej är det heller inte långt bort att göra ”vanlig mat” till vegomat.

Gustav Johansson har sällan ett strikt hälsotänk i sina recept, utan experimenterar gärna med köttersättningsprodukter och vegetariska versioner av klassiker som sill, hamburgare och köttbullar. I den nya boken Vegansk Husmanskost (Bonnier Fakta) är budskapet tydligt: det behöver varken se annorlunda ut eller smaka konstigt ifall du vill göra dina favoriträtter utan animaliskt protein.

Det börjar också finnas stora affärsmässiga möjligheter inom det gröna skiftet. Vad tycker du man ska titta på som investerare?

– Det är egentligen en enkel ekonomisk fråga – produkterna kommer att utvecklas bättre och bättre, och har ett lågt klimatavtryck. Se bara på Impossible Foods som nu finns i tusentals matbutiker. Det har gått väldigt fort. Ge dem fem år till med utveckling så får du ännu lägre klimatavtryck och billigare produkter som är godare än kött. Unilever investerar otroligt mycket i ett nytt forskningscenter, och Scan satsar på växtbaserat kött. Det kommer revolutionerande sätt att förädla mat på som kommer slå ut det gamla systemet, särskilt när vegoprodukterna blir så bra att du inte märker någon skillnad.

Många kritiserar veganska sojaprodukter. Hur ser du på den debatten i dag?

– Det är bara fem procent av sojaproduktionen som används till mat – 85 procent hamnar i djurfoder. Jag tycker det är uppenbart att det stora problemet snarare är köttkonsumtionen. Soja i sig är en energität råvara som vi kan äta själva istället för att ge den till djuren. Det är bara synd att vi inte kan odla den i Sverige.

Tror du att labbköttet kommer bli tillräckligt prisvärt för att komma på bred front, eller kommer de växtbaserade alternativen räcka gott?

– Jag tycker man ser ett arms racenu mellan labbkött och växtbaseradevarianter. Det är frågan vem som blirsnabbast på att förädla till en ekonomiskt försvarbar och smakrik produkt. Ur vegansk synpunkt är dock labbkött fortfarande problematiskt på grund av att man använder stamceller från djur. Men det hela handlar om att skala upp och få bred distribution. Det är inte nödvändigtvis hardcoregänget som förändrar världen.