ICA-handlaren Jonas Berg: ”Ett rättvist samhälle är bättre för alla”

För ICA-handlaren Jonas Berg är arbete nyckeln till integration och ett välmående lokalsamhälle. Därför har han ägnat hela sin karriär åt att öppna dörren och bryta utanförskap.

Det började egentligen med en bensinmack i Vårberg. Jonas Berg hade sökt länge efter sitt kall och fick möjligheten att påbörja sin entreprenörsbana i Stockholmsförorten. Därefter blev det en mack till i Rågsved innan han fick in en fot på ICA. Han drev lågprisbutiken Rimi i Fisksätra och en ICA Supermarket i Hallunda. I dag driver han ICA Maxi Vasa i Södertälje. Den röda tråden är att han dras till områden med stor mångfald och en hel del utmaningar.

– Jag förstod väldigt tidigt vikten av att inkludera människor och ge dem en chans. Det gör att jag får en bättre verksamhet. Om det lokala området blir tryggare är det bättre för affärerna, och gillar man affärsinnehavaren är man schysst tillbaka.

Jonas Berg har en okuvlig tro på alla människors vilja att göra rätt för sig. Utöver delaktighet i olika riktade integrationsprojekt har han innan pandemin tagit emot 100 praktikanter till ICA Maxi Vasa varje år. Det enda kravet är att svenskkunskaperna ska utvecklas under tiden, samt att attityden och viljan finns på plats.

– Enkla jobb kan vara otroligt viktiga för en person med låg självkänsla. Människor växer när de får vara del av ett sammanhang och känna att man lyckas tillsammans. Jag menar att alla företag borde anstränga sig för att hjälpa människor bort från utanförskap. Det skulle spara samhället många miljarder – och samtidigt vara lönsamt för företagen.

Själv ser han en rad positiva effekter med integrationsarbetet för sin egen verksamhet.

– Vi har låga sjuktal samt lite svinn och kriminalitet i vår butik. Medarbetarna stannar länge och blir bara mer engagerade eftersom de känner att vi jobbar för någonting bra tillsammans. Jag tror att näringslivet skulle kunna hjälpa betydligt fler människor att få en fot in i arbete. Ett rättvist samhälle är bättre för alla. Det medför också bättre ekonomi och större trygghet.

Text: Christian von Essen

Lyssna på hela intervjun i Heja Framtiden avsnitt 212.