Ledare, Framtidens hållbara matsystem nr 1 2020

OAVSETT OM DU anser dig själv vara rationell pragmatiker, okuvlig framtidsoptimist eller fullfjädrad dystopiker, så får du hålla med om en sak: det känns som att något håller på att hända. Vad detta något är kan förstås pendla lite från dag till dag – förnimmelsen av en annalkande klimatkollaps byts ibland snabbt ut mot känslan av ett bubblande gemensamt krafttag för en ljusnande framtid.

När du har läst det här magasinet tror vi att du kommer att känna precis som vi – att det händer otroligt mycket spännande saker inom lantbruket, livsmedelsindustrin och matsystemet i stort.

Planeten och dess växande befolkning står som bekant inför stora utmaningar, bland annat när det gäller resursfördelning, klimatförändringar, biologisk mångfald och antibiotikaresistens. Tufft? Verkligen. Omöjligt? Absolut inte.

Våra spaningar och intervjuer visar inte bara att många av lösningarna redan finns där ute. Det står också klart att de inte kommer från ett särskilt håll, utan rymmer både futuristiska spjutspetsinnovationer och en gedigen kunskap om det traditionella lantbruket.

Vi ser också att den nya disruptiva tekniken och det riskbenägna kapitalet äntligen hittar fram till en tidigare ganska traditionell och lågmäld bransch. Marknadsmöjligheterna är svindlande, entreprenörerna hungriga, konsumenterna krävande.

Med ett komplext, globalt system krävs också många insatser på alla fronter, och när du lägger ifrån dig magasinet hoppas vi att du sitter kvar med en viktig insikt: aldrig tidigare i världshistorien har så många olika aktörer enats om ett gemensamt mål på det här sättet.

Säga vad man vill om slitna begrepp som hållbarhet och samverkan, men det verkar faktiskt fungera för att mobilisera engagemang, energi, innovation och nya lösningar. Alla vill att världen ska bli lite bättre än den var i går.

Välkommen!

Christian von Essen, Heja Framtiden
Lovisa Madås, Agfo
Frida Jonson, Agfo