Hallå där Truls Christenson!

Truls Christenson, Rescued

Frukträddare och säljledare på Rescued, som tillverkar fruktjuice från så kallat ”ful frukt”.

Hur föddes idén till Rescued från början?

– Helsingborg är Sveriges frukt- och grönsaksmecka och i princip all import kommer den här vägen. Vi märkte att det slängdes tokiga mängder frukt och grönsaker på lagren runt om i staden. Merparten av det som slängdes var det inget fel på. Matsvinn är ett av vår tids största problem, 30 procent av allt mat som produceras slängs. Vi ville rädda det som räddas kunde – och att det sedan började med juice var lite av en slump.

Varifrån kommer råvarorna?

– Råvarorna kommer från lager, odlare, grossister, butiker och fruktkorgsföretag. Merparten från Helsingborg, men också en del från Malmö, Stockholm och Göteborg.

Vilka produkter har ni gjort hittills, och vilka vill ni göra framöver?

– Att rädda frukt och grönt är tidskrävande, det krävs mycket logistik, flexibilitet och sortering. Av frukterna och grönsakerna som är riktigt bra tillverkar vi juicer, smoothies, shots och glass i olika varianter. I pipen finns
planer på att börja jobba i nya produktsegment.

Kan ni skala upp konceptet ytterligare?

– Under 2019 räddade vi cirka 330 ton frukt och grönsaker, och det är bara en bråkdel av allt som slängs. Det finns otrolig potential till att rädda mer – och det behöver nödvändigtvis inte bara handla om frukt och grönsaker. Det finns mycket annat som kastas helt i onödan. Det handlar bara om att vara innovativ och kreativ. Saker att rädda finns det gott om.

Text: Christian von Essen
(Tidigare publicerad i Framtidens hållbara matsystem nr 1, januari 2020
)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *